tisdag 28 september 2010

Samtida konst

Vad är samtida konst? Ja, det är helt enkelt konst som görs i vår samtid. Eller egentligen kan man säga konst från sent 1960-tal och framåt. Eftersom uttrycket ”samtida konst” inte är en tydlig definition kan den inbegripa en mängd olika uttryckssätt. De mer traditionella teknikerna så som måleri, teckning och fotografi ingår självklart men uttryckssätten har utvecklats, moderniserats och experimenterats fram med början på 60-talet och här är några exempel på samtida uttryckssätt inom konsten.

Gatukonst är konst i stadsmiljö, inte så sällan illegal. Ibland kan det röra sig om ett rent konstnärligt uttryck medan det ibland kan röra sig om provokation eller en vilja att göra det offentliga rummet mer personligt , att sätta sitt avtryck i samhället. Man kan härleda gatukonsten från graffitin som uppstod under 1980-talet. Till Sverige kom gatukonsten på 1990-talet och har verkligen lyckats att etablera sig i samhället. Vem har missat rondellhundar och färgglatt stickade lyktstolpar?

Performance är en form av levande konst. Tre faktorer utmärker en performance: Den uppförs "live", äger rum inför skådespelare och den som uppträder är i och med uppträdandet själva konstnären.
Föregångare till performancekonsten kan man finna inom futurism, dadaism och surrealism där man i sina försök att skaka om det rådande konstetablissemanget sökte efter nya vägar för konsten. Många av de tidiga performancekonstnärerna var inte bara bildkonstnärer utan även dansare och musiker.
Under 1960- och 1970-talet när frågor kring genus, kropp och politik var i centrum av konstdiskussionen blev den mycket kroppsliga performancekonsten populär och denna gång var det en stor mängd kvinnliga konstnärer som använde sig av uttrycket.

Kitsch är ett lånord från tyska eller jiddisch och syftar på konst eller hantverk av undermålig estetisk kvalitet.Kitsch kan vara ett medvetet och ironiskt användande av ett överdådigt formspråk. Kitsch kallas även en inredningsform där föremålen inte nödvändigtvis harmoniserar med sin omgivning. Värderingen läggs snarare på det individuella föremålets egenskaper än på helheten i ett hem. Ordet lanserades av konsthandlare i 1860- och 1870-talens München som term för billig och sötaktig konst och begreppet fick internationell spridning på 1920-talet. Så småningom har kitsch fått en allt vidare betydelse och omfattar nu konstnärliga uttryck av olika slag som karaktäriseras av dålig smak och försök att med hjälp av olika grepp väcka sentimentala känslor. De senaste decenniernas omvärdering av populärkulturen har också inneburit en ny syn på begreppet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar